המדריך למכירת דירה

המדריך למכירת דירה

המדריך למכירת דירה

שנייה לפני שאנחנו מתחילים. למה בכלל לקרוא את המדריך, למי מתאים המדריך ולמה הוצאנו מדריך?
הוצאנו את המדריך כדי להעניק כלים פשוטים למכירה נכונה שחייבים לדעת לפני שמפרסמים את הדירה. הכלים שנציג במדריך נכתבו אחרי שנתקלנו בטעויות חוזרות ונשנות של מוכרים שגורמות להפסד כספי של  עשרות ואף מאות אלפי שקלים ועיכוב בביצוע העסקה.
הטעויות נגרמות לרוב עקב חוסר ידע בתמחור נכון של הדירה, תשלום מיסים גבוה שלא נלקח בחשבון, בחירה לא נכונה של אנשי מקצוע, רתיעה של קונים פוטנציאלים מתשלום עמלה למתווך ועוד שלל טעויות.

מכירת דירה בצורה לא נכונה יכולה לגרום ללחץ נפשי ומשפיעה על איכות החיים ולכן כדאי להשקיע חמש דקות בקריאת המדריך ולצאת לדרך. מכירת דירה זה לא מדע טילים אבל כדאי להתייחס לחמישה פרמטרים כדי לחשב את מחיר הדירה, לקצר את זמן המכירה ולמקסם את הרווח:  מטרה, מיקום, מינוף, מיסוי , מגוון.
מטרה – מה מטרת המכירה (משפרי דיור, דירת ירושה, דיירים בעייתיים, בעיות כספיות ועוד).
מיקום – איפה הדירה נמצאת, שכונה, רחוב, קומה, כיווני אוויר, גודל אמיתי, בעיות תכנוניות, תוכניות עתידיות באזור, בדיקה אם המבנה הוא מסוכן, פרויקטים של התחדשות עירונית באזור או בבניין ואיזה דירה נרצה לקנות (למשפרי דיור).
מינוף – כמה הון עצמי יש לנו, כמה משכנתא יש לנו, איזה משכנתא נצטרך אם נרצה לשפר דיור ומה כדאי לעשות (גרירת משכנתא, סילוק המשכנתא, משכנתא נוספת, הלוואת גישור).
מיסוי – כמה מיסים (מס רכישה, מס שבח, היטלי השבחה) נצטרך לשלם, אם בכלל, האם ניתן להפחית את המיסים ואיך להימנע מטעויות מס.
מגוון – יש מגוון אפשרויות מכירה או מכירה וקנייה ולכל אפשרות יש להתאים אסטרטגיה שונה כדי להגיע למטרה. לדוגמא: מכירה מהירה, מכירה לטובת השקעה, מכירה דרך כונס נכסים פרטי כדי למקסם את מחיר הדירה, מכירה עם זמן פינוי ארוך כדי לקנות דירת קבלן ועוד המון אפשרויות.

 

תהליך קביעת מחיר הנכס

לפני שאתם מפרסמים את הדירה מומלץ להוציא "נסח טאבו" ו"מסמכי בית משותף" מאתר השירותים והמידע הממשלתי. (יש המון אתרים שמוציאים את המידע הזה במחיר כפול ומכופל ולכן יש לוודא שהאתר הוא ממשלתי). העלות של נסח טאבו הוא 15 שח ומסמכי בית משותף עולים 33 שח).

נסח הטאבו יציג לנו את הבעלים הרשומים על הדירה, האם הדירה רשומה על "חברה משכנת" / "מושע" / "מירי" (לא לדאוג לכל דבר יש פתרון), האם יש הצמדות לדירה (מחסן, מרתף, גג, חניה, מרפסת ועוד) ששייכים לדירה, האם יש עיקולים על הדירה, האם יש משכנתא על הדירה וגודל הדירה הרשום בטאבו.

מסמכי בית משותף ייתנו לנו את צו, תקנון ותשריט הבית המשותף. לפי התשריט נוכל לדעת את גודל הדירה לפי היתר הבנייה המקורי ולכן אם יש היתרים נוספים צריכים לוודא שהם מעוגנים ונלקחים בחשבון. בנוסף, צו ותקנון הבית המשותף מגדיר איזה חלקים הם בבעלות פרטית ואילו חלקים שייכים לבניין (מחסנים, חניות וכדומה).

אפשר למדוד את הדירה לפי בלטות, לפי מטר, לפי מד לייזר העיקר שהמדידה תהייה מדויקת. לאחר המדידה יש להשוות את גודל הדירה לתשריט ולראות שאין פערים, ואם יש, להבין ממה הם נובעים.

בערי המרכז מחיר למטר מתחיל ב 15000 שח ויכול להגיע גם ל 100000 שח למטר ולכן כל מטר בחישוב הדירה הוא קריטי. בנוסף, מחיר נכון של דירה מקצר את זמן המכירה ונותן לנו ביטחון שהמחיר לא יקר או זול מדי.

עוד פרמטרים שיכולים להשפיע על המחירים הם: טריגרים תחבורתיים: הקמת רכבת קלה, מחלפים, כבישים שיקצרו את הדרך למרכז, טריגר תעסוקתי: הרמת בית חולים/ מכללה/ מרכז תעסוקתי גדול או טריגר התחדשות עירונית כמו: היתכנות לתמ"א / פינוי בינוי ובניין מסוכן.

טריגר תחבורתי וטריגר תעסוקתי מתייחסים לשינויים שנעשים ברמת העיר/מחוז ואותם אפשר לבדוק במנהלת העירונית או בעירייה ואיך הם ישפיעו על שווי הדירה.

טריגר התחדשות עירונית יכולה להשפיע באופן ישיר במחיר הדירה ולכן אם הבניין בתהליך תמ"א/ פינוי בינוי או שיש היתכנות גבוהה לתמ"א/פינוי בינוי ניתן לקבל מחיר שוק יותר גבוה. אולם, יש לשים לב ששמאים לא מתחשבים בהיתכנות לעליית ערך ולכן יהיו פערים גדולים בין מחיר שוק למחיר שמאות שישפיעו על גובה המשכנתא של הקונים. במצב כזה אפשר להיכנס ל"תיק בנין" באתר העירייה ולצפות אם הוגשה בקשה למידע או מה סטטוס בקשה.

מצד שני, אם הבניין שלכם הוגדר כבנין מסוכן הבנקים ייתנו לקונים רק כחמישים אחוז מימון לעומת שבעים וחמש אחוזי מימון (לבעלי דירה יחידה) ולכן יהיו פחות קונים פוטנציאלים. במצב כזה רצוי לבדוק אם הבניין רשום במאגר הבתים המסוכנים דרך אתר העירייה.

משכנתא

בבואנו למכור את הדירה כדאי לבדוק את יתרת המשכנתא ולתכנן את המשך המשכנתא לפי המטרה (גרירת המשכנתא / כיסוי המשכנתא / לקיחת משכנתא נוספת למשפר דיור).
גרירת משכנתא – העברת המשכנתא הקיימת לנכס החדש. המשכנתא תעבור עם כל התנאים הקיימים וגם השעבוד יעבור מהנכס הישן לחדש. זהו פתרון מעולה למשפרי דיור, בסביבת ריביות משכנתא עולות, שלא צריכים להגדיל את גובה המשכנתא וימשיכו ליהנות מתנאי המשכנתא הישנה. למשפרי דיור שצריכים להגדיל את המשכנתא, זהו פתרון אפשרי ותלוי בסכום הנוסף אותו יצטרכו ובריביות המוצעות בבנק. 
גרירת משכנתא אם עדיין אין נכס חדש – במצב כזה הבנק שבו לקחתם משכנתא יפתח פיקדון שבו תפקידו את יתרת המשכנתא (בתוספת אחוז מסוים- בדרך כלל 5 אחוז) והבנק ישמור לכם את תנאי המשכנתא עד למציאת הנכס.
כיסוי המשכנתא – מכסים את המשכנתא הישנה ולוקחים משכנתא חדשה על כל הסכום. זה פתרון לבעלי משכנתא בתנאים פחות טובים מהאפשרות המוצעת. במשכנתא חדשה תהייה אפשרות לשנות את אורך חיי המשכנתא, את המסלולים ולהקטין את ההחזרים לבנק.
הלוואת גישור – הלוואת גישור היא הלוואה לתקופה של עד 3 שנים, שמטרתה לסייע ברכישת הדירה החדשה למרות שלא מכרתם את הדירה הישנה.

זמן פינוי הנכס

זמן פינוי – זמן פינוי דירה מקובל עומד על חצי שנה.
זמן פינוי קצר או זמן פינוי ארוך משפיעים על מחיר הדירה ולכן מטרת המכירה יכולה להשפיע על מחיר הנכס. לדוגמא דירת ירושה שפנויה מהתחייבויות יכולה להימכר באופן מידי דבר שיכול להעלות את מחיר הדירה.

למשפרי דיור זמן הפינוי הוא קריטי ותלוי במציאת דירה חדשה שעומדת בתקציב לכן למשפרי דיור רצוי לבחון דירות בתקציב במהלך המכירה כדי לא להגיע למצב שמכרנו את הדירה ואין דירה בנמצא. בנוסף, אם תרצו לקנות דירה מקבלן יש לבחון את זמן הכניסה לדירה ולקחת מקדם זהירות שאולי הקבלן יתעכב.

 במקרים שקונים דירה " על הנייר" זמן הכניסה יכול להגיע לשנתיים ואף יותר ולכן צריך לבחון אופציה של שכירות או מכירה לקונים שלא לחוצים להיכנס לדירה (לדוגמא משקיעים).

מיסים

מיסים, מיסים, מיסים. עניין משעמם עד לרגע שאנחנו נדרשים לשלם ואז זה מפסיק להיות משעמם ומתחיל להיות רציני. בכל עסקת מקרקעין יש צורך בעורך דין שיבדוק פרטים על הנכס כגון חריגות, עיקולים, בעיות רישומיות אבל מעבר לכך כדאי לקחת עורך דין שמתמחה במיסוי / שמאי / יועץ מס כדי שיתכנן נכון את ההיבט המיסוי ויוכל לחסוך לכם עשרות ואף אלפי שקלים במיסים.

יש כמה מיסים/ היטלים שכדאי להכיר:
מס רכישה – מס על רכישת נכס- יש פטור ממס רכישה על נכס יחיד. מס רכישה למשקיעים, שיש להם יותר מדירה אחת, עומד על 8 אחוז מערך הנכס ואילו למשפרי דיור יש פטור ממס רכישה למשך שנה וחצי כדי שיצליחו למכור את הדירה.
מס שבח – בוחן את הרווח שנוצר למוכר בעת המכירה וניתן להתקזז על הוצאות שהיו לנו במשך השבח: תיווך, ריביות משכנתא, שיפוץ ועוד. יש פטור ממס שבח לדירה יחידה עד לגובה מסוים.
היטל השבחה – שזה היטל שנגבה על ידי הרשות המקומית בגין זכויות בניה שלא נוצלו והחיוב מוטל על המוכר. זמן הוצאת ההיטל משתנה בין עירייה לעירייה ולכן כדאי לבדוק חבות היטל השבחה טרם המכירה כדי לדעת בוודאות אם יש היטל השבחה וכמה כסף נצטרך לשלם.

במקרה שקיבלתם הודעה על תשלום היטל השבחה כדאי להתייעץ עם שמאי ולבדוק אפשרות להפחתת ההיטל.

הכנת הדירה למכירה

כדאי לרענן את הדירה בכמה אלפי שקלים בודדים כדי לקצר את זמן המכירה ולכוון לקהל קונים רחב יותר. הרענון חייב להתייחס לאזורים עם רטיבות, צבע, סדר וניקיון. כיום ישנם אפשרויות זולות ופשוטות שיכולות לשדרג את הדירה כמו טפטים לקירות, מדבקות לדלתות, מדבקות לרצפה, החלפת וריענון דלתות מטבח על ידי מדבקות או צבע. אם החלטתם על שיפוץ יותר משמעותי כדי למקסם את מחיר הדירה כדאי להתייעץ עם יועץ לפני שיפוץ כדי שיתכנן את השיפוץ הכי מתאים לכם, כולל כתב כמויות – כתב כמויות הוא מסמך המפרט את כלל העבודות והחומרים הנדרשים למיזם, שאיתו תוכלו לעשות מכרז קבלנים.

הוצאות נלוות

חשוב לקחת בחשבון הוצאות נלוות, הסכום שנצטרך מעבר למשכנתא כדי לרכוש את הדירה. לדוגמא: שמאי, עורך דין, הובלה, מתווך/מלווה, עלויות שיפוץ, אגרות פתיחת תיק משכנתא, יועץ משכנתא וכדומה. הרבה משפרי דיור לא לוקחים בחשבון את ההוצאות הנלוות ונתקעים ברגע האמת עם הוצאות בלתי צפויות.

פרסום

אם החלטתם לפרסם את הדירה לבד כדאי לפרסם לקהל יעד ממוקד שיביא קונים רלוונטיים. יש לשקול פרסום בתשלום באתרים שפונים לקהל מחו"ל שמתעניין בדירות בארץ ובנוסף פרסום דרך קבוצות בפייסבוק ובאינסטגרם. יש לצלם את הדירה בצורה מקצועית שהיא נקייה ומסודרת.
כאמור, קונים פוטנציאלים רואים המון דירות ויכולים להשוות בקלות את מחירי הדירות המוצעות לכן חשוב להיות בטוחים לגבי מחיר הנכס.

דרך אחת זה להביא שמאי שיעריך את שווי הדירה, דרך שנייה זה להביא מתווך שיעריך את הדירה בתשלום, דרך שלישית זה להביא גם שמאי וגם מתווך והבין שהמחיר ריאלי ואין פערים גדולים מדי. ואם יש פערים ממה הם נובעים.

דרך נוספת שאפשר לעשות זה לפרסם את הדירה ללא מחיר אלא רק עם מחיר מינימום ולקבל הצעות מחיר מקונים פוטנציאלים, בדומה למכרז של כונס נכסים. כמובן שעדיף שבעל מקצוע כמו מתווך, יועץ נדלן או עורך דין ינהל את ההתמחרות.

 

תיווך

מתווכים הם אנשי מקצוע שמכירים את השוק, חיים את השוק ואת השינויים שקורים בו ויכולים בקלות לתת סקר מחירי נדלן באזור על פי הניסיון שלהם ומחירי הדירות שנמכרו באזור (על פי החלטת בית משפט אסור למתווכים להעריך שווי אלא סקר מחירי נדלן).

כמו בכל מקצוע יש מתווכים פחות מקצועיים ויותר מקצועיים ולכן כדאי לבחור את המתווך שנכון עבורכם. מתווכים מקצועיים, יהיו מומחים באזור אחד ויידעו לטפל בתחום ספציפי אחד. מתווכים מקצועיים צריכים להבין ברמה טובה בחוקי המיסוי, אפשרויות המימון, קריאת תוכניות, "קריאת" אנשים, שיווק ומכירות. 

מתווכים מקצוענים צריכים להכיר את אזור הפעילות שלהם ברמה גבוהה: מה התוכניות העתידיות המתוכננות באזור, איזה דירות משווקות כרגע באזור, טווחי המחירים, מה רמת השיפוץ, מי האוכלוסייה שגרה באזור – יחידים / שותפים / משפחות / זוגות צעירים, איזה בניינים העירייה סימנה כ"מסוכנים", לוודא שהמוכרים מוציאים חבות היטל השבחה מול העירייה טרם המכירה, לוודא שהמוכרים/קונים מסוגלים לבצע את העסקה מבחינה מימונית, לתת פתרונות להשבחת הדירה במינימום תקציב, לעשות שיתוף פעולה עם כל המתווכים מהיום הראשון וכמובן לדאוג לאינטרס של הלקוח.

מה צריך לדעת על תיווך?
מתווך צריך רישיון נדלן בתוקף, להחתים את הלקוח על  הזמנה בכתב לביצוע פעולת תיווך במקרקעין שבה כל הפרטים הרלוונטיים כגון: זיהוי המתווך והלקוחות כולל ת"ז ומספרי טלפון, סוג העסקה, כתובת הנכס ומחיר העסקה.
בתיווך סטנדרטי המתווך יזכה בעמלת התיווך אם היה הגורם היעיל שהצליח למכור את הנכס. 
היתרון בשיטה זאת שאתם לא מחויבים למתווך ואם הצלחתם למכור לבד לא תצטרכו לשלם עמלה למתווך. מנגד, לצורת תיווך זאת יש חיסרון מובהק מכיוון שעמלת התיווך של המתווך לא מובטחת ולכן הוא ימנע להוציא כספים מכיסו על שיווק וימנע משיתופי פעולה עם מתווכים אחרים שמא יצליחו "לעקוף" אותו.

בלעדיות – בלעדיות מחייבת על החתמת טופס נפרד ששם יצוין תקופת הבלעדיות, בדירה עד מקסימום שישה חודשי בלעדיות ואם לא צוין תקופה הבלעדיות תסתיים תוך חודש,  ואופן שיווק הנכס וכמובן המתווך מחויב לפרסם את הנכס בכל ערוצי השיווק שסוכמו או שלא יהיה זכאי לדמי תיווך.

בלעדיות באה להבטיח את השכר של המתווך מהמוכר ולכן המתווך ישקיע  משאבים וכספים לדירות שנמצאות בבלעדיות. המתווך מרגיש ביטחון בהפצת המידע על הנכס כי גם אם הנכס ימכר דרך המוכר בזמן הבלעדיות, המתווך יהיה זכאי לדמי תיווך. (אם היה הגורם היעיל). המתווך יהיה מוכן לשתף את הנכס עם שאר משרדי התיווך כדי למצוא קונים.

חסרונות: אתם מחויבים למתווך אחד ואין באפשרותכם לפנות למתווך אחר, גם אם המתווך לא מקצועי או לא מצליח למכור את הדירה במהירות. אתם תהיו מחויבים בדמי תיווך בכל מקרה, גם אם הצלחתם למכור לבד ואפילו לבן משפחה או שכן (אם לא החרגתם את אותם אנשים) כל עוד המתווך עמד בסעיפי החוק. בחלק מהחוזים יש סעיף שמחייב את המוכר להפנות כל  מתעניין בדירה למתווך בבלעדיות, ואם לא, יחויב לשלם גם את דמי התיווך של הקונה. וכך המתווך מבטיח את שכרו גם מהמוכר וגם מהקונה ורק הוא מחליט אם לעשות שיתופי פעולה עם מתווכים אחרים או לא. חלק מהמתווכים מבקשים לתלות שלט בחזית הבית עם פרטי המכירה כדי לעמוד בדרישות החוק ולהיות "הגורם היעיל".

עמלת תיווך – החוק אינו קובע את גובה דמי התיווך אולם דמי התיווך הנהוגים במכירת דירה יעמדו על 2 אחוז ממחיר הדירה + מע"מ.
יש מתווכים שלא גובים עמלה כדי להחתים את המוכר על בלעדיות. במקרה כזה כדאי שתחשבו למי המתווך יהיה מחויב למוכר או לקונה שמשלם עמלת תיווך? 

 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

error: Content is protected !!